Sunday, October 16, 2011

Diari: Cara membuat Homemade Enzim





Assalamualaikum wbt


Bagi ahli pengamal  sains amatur seperti saya mungkin sesuatu yang baru kerana sikap kurang membaca atau menonton Backyard Science Channel. Tetapi, inilah projek yang ditampilkan oleh SMK Marudi semasa pertandingan berkaitan Social Responsibilty dalam menggunakan sisa-sisa makanan. Mereka telah merangkul Naib Johan dengan beberapa produk yang dihasilkan dan salah satunya Home made Enzyme.


Apa itu enzyme? Enzyme ialah enzim! Enzyme are proteins that catalyze (i.e., increase the rates of) chemical reactions. (Source: Wikipedia). Bahan ini wujud dalam badan manusia sistem digesi dan dalam benda hidup.


Jadi, bagaimana nak hasilkan enzim? Adakah saya perlu alat atau bahan kimia yang mahal untuk menghasilkannya? Jawapannya adalah tidak sama sekali. Ianya boleh dihasilkan dengan menggunakan bahan-bahan dan prosedur seperti di bawah:


Bekas: Bekas plastik kedap udara.


Bahan-bahan: Air, Sisa Buah-Buahan dan sayur-sayuran, gula (gula perang, molasses atau gula kasar)


Nisbah:
Gula:Sayur/Sisa Buah-buahan/: Air  = 1:3:10 / 1kg:3kg:10liter








Cara-cara:


1. Larutkan gula di dalam air dan seterusnya masukkan sisa sayuran dan buah-buahan.
2. Biar sedikit ruang dalam bekas plastik untuk proses fermentasi
3. Botol plastik ditutup dengan rapat.
4. Bulan pertama. Bebaskan udara dalam botol. Kemudian tutup semula.
5. Sekiranya ada sisa timbul, tekannya ke dasar.
6. Simpan di tempat sejuk, kering dan ventilasi yang baik.
7. Elakkan sinaran matahari dan peram selama 3 bulan sebelum digunakan.









Gambar (Ihsan SMK Marudi)


Kegunaan:

1. Bahan Mandi
2. Cuci Baju (Detergen, pelembut Fabrik)
3. Pembersih tandas
4. Bersih tangki
5. Menjernihkan Sungai, Kolam Tangki
6. Baja Organik

Namun begitu, sebelum dikomersialkan, perlulah ianya diuji terlebih dahulu dari MoH dan makmal untuk diuji.

Gambar produk sebenar tidak dapat ditunjuk, namun penulis menghidu dan ianya berbau wangi!

Pelik juga: Karbohidrat ---(Fermentasi)---> Alkohol + CO2

dimana enzyme dihasilkan? Pelik. 

Untuk maklumat lebih, Rujuk Artikel di Newspaper--> The Star


PS: Cubalah kalau kosnya lebih rendah dari Fabu luso, dan potensi untungnya lebih daripada bagi makan itik dan ayam atau jeruk kulit buah. =)

2 otak-otak:

salam..
nk tnya enzim ni dihasilkan dr jenis kulit buah dan sisa sayuran ape yea?

@amirul amran

Tahun lalu, saya gunakan buah pelam. Ada juga yang menggunakan sisa makanan rumah yang pelbagai sawi, kangkung atau baki makanan. Jadi, hasilnya akan bergantung kepada medium dan bahan yang diperam.

Koment dengan Hikmah: Advice by Akal Kenyang Naiktaraf oleh akalkenyang.blogspot.com

Post a Comment